Забележителности

Цигов чарк през четирите сезона

През зимата

През зимата невероятната красота на Западните Родопи ще ви остави без дъх.

В късната пролет

Цигов чарк, предлага възможността да покарате каяк или да се включите във велопоход по живописните екопътеки. Възползвайте се от уменията на професионални планински водачи и се включете в организираните планински преходи – пеш или на кон.

село Фотиново

Докато сте на Цигов чарк, натрупайте интересни спомени като посетите някои от историческите забележителности наоколо. Край село Фотиново е старият сводест мост “Кемера”. Удивителното при него е, че няма никаква хоросанова спойка между камъните. Дъгата му векове наред се крепи на няколко полуобработени камъка. По този мост може би е минал самият Александър Македонски на път за тракийското светилище на Дионисий.

Беглика

Може би най-интригуващото находище на човешки оръдия от средния палеолит у нас можете да видите на Беглика. Става дума за период, който учените датират от 100 хиляди до 40 хиляди години назад. Особеното е, че ножовете, стъргалките, юмручните брадви, намирани тук, са изработени и използвани на друго място и са пренесени. Историческото място “Кремените”, в което е находището, е обявено за защитена територия още през 1968 г.

За Батак 

За Батак – всеки знае. Вземете цвете и идете на поклонение.
Отделна тема си е приказката за лов и риболов. Изкушените от тези занимания сигурно знаят, че условията за лов на едър дивеч тук са отлични – дива свиня и вълци. Може да тръгнете и за глухар или рибарка – стига да е сезонът им за отстрел.
Водите на язовир Батак предлагат прекрасни условия за риболов. А и не е само той – язовири и бързи планински реки наоколо – колкото щеш. Докато жените и децата се препичат на брега, мъжете могат да се позабавляват по мъжки.
Отделете малко време за Велинград. Спа-курортът може да ви поглези с процедури, които да ви освежат, отпуснат, релаксират. Да допълнят активната ви почивка в Цигов чарк.
Вероятно ще има хора, които ще се оплачат от обслужването, от комуникациите, от неуредиците, но нека бъдем реалисти. Курортът тепърва се оформя и развива, търси лицето си.

Батак – разходка из тъмните времена на България

Батак е от тези български градове, които са наситени с най-много история и забележителности. Той е белязан със спомена за едно от най-трагичните събития на XIX в. у нас – баташкото клане.

Градчето се намира в Западните Родопи, на 156 км от София. Посещението му пък може да се комбинира с отиване до язовир Голям Беглик, курортното селище Цигов чарк и местността Широка поляна.
В църквата „Св. Неделя” в Батак все още може да се усети тягостна енергия заради събитията по време на Априлстото въстание. След 2-седмична неравна битка с многохилядна турска армия, от 6000 души, население на Батак. То намалява на 1200 жители, останалите са зверски убити), а градът е изгорен до основи. Близо 2000 души, събрани в черквата „Св. Неделя”, в продължение на 3 денонщия се опитват да устоят на турските нападения. В крайна сметка всички загиват, а храмът е опожарен.

zabelezhitelst 2

 

Фотински водопад – място, в което ще се влюбите

Фотинският водопад е една прекрасна идея за разходка през почивните дни.

Той се състои от три пада – първият с 6-7 м височина, вторият – 17-18 м, a третият е 5-6 м. В основата на първия се е формирал казан с диаметър около 5-6 м, а във втория друг с диаметър 4-5 м в диаметър. Общата височина на водопада е около 30 м, а той се на мира на 900 м надморска височина.
До него се стига сравнително лесно от родопското село Фотиново. Когато стигнете до там, най-добре оставете колата си на площада.

zabelezhitelst 4

 

Пещера Снежанка

Снежанка е една от най-красивите пещери в България, която само в 145 м дължина е събрала всички видове пещерни образувания. Само сталактитите са 800 000.
Установено е, че около 600 г. пр.н.е. в нея са живели траки. По-късно е забравена, за да бъде открита отново, и то от туристи, през 1961 г.

 

zabelezhitelst 6

 

Природо-научен Музей „Плиоценски парк“

От 19 Септември 2013 година в село Дорково функционира интересен природо-научен музей наречен „Плиоценски парк“. В него са представени находки от плиоцена, открити в палеонтологичното находище в местността „Кокалите“ около селото.
Находището е най-голямото познато на палеонтолозите струпване на кости от над 30 вида животни на едно място. Открити са над 600 кости на 15 м2 площ. Това е най-голямото палеонтологично находище на Балканите и втората най-значима забележителности и експозици в Европа.

Крепост Цепина: Разходка във времето

Имало някога една крепост, която никой никога не успял да превземе в бой. Издигала се на връх в Баташка планина (в Родопите) и от стените й се разкривала такава гледка наоколо, че без дъх да остане човек.

 

И още нещо, което прави крепостта Цепина толкова специална: тя е една от последните, които падат под османска власт (две години след София). Въпреки че е обсаждана в продължение на 9 месеца от османските войски, в крайна сметка жителите на Цепина се предават, защото остават без провизии, а не защото крепостта поддава.

Лепеница – пещерата със 7-те бисера

Чували ли сте за Лепеница. Красива и малко известна пещера, скрита в западната част забележителности на Родопите.
Тя е на около 7-8 км от Велинград, на 10 км югоизточно от град Ракитово и на 16 км от Цигов чарк. Намира се на 1000-1300 м надморска височина, в подножието на връх Сюткя. Лепеница е дълга малко над 1,5 км, от които са проучени близо 1,4 км. Заради това, че пещерата е с много тесен отвор и е труднопроходима, тя се е „самозапазила“ от човешки набези. Входът ѝ е висок само един метър, а профилът е силно наклонен.